Nieuws (Ant)


In memoriam Fik Helssen

Wij vernemen zonet het overlijden van Fik Helssen, jarenlang trouw OPENDOEK-vertegenwoordiger.
Fik was ook jarenlang acteur en technieker bij Koningklijk Wijnegems Toneelgezelschap.

Veel sterkte aan zijn familie en naasten.


Theater in uw Buurt 2016

Met jouw theatergezelschap breng je cultuur onder de mensen en creëer je een ontmoetingsplaats in je buurt. Het district Antwerpen, Fameus en OPENDOEK waarderen jullie enthousiasme en engagement. We maken met z’n allen graag werk van de vierde editie van ‘Theater in uw Buurt’.

We stellen daarbij een aantal Antwerpse toneelgezelschappen voor aan het grote publiek. Ook jouw theater kan hier met een stuk uit het seizoen aanbod 2016-2017 in de kijker worden gezet. Als deelnemer aan 'Theater in uw Buurt' maak je  bovendien kans op een mooie prijs.


 

Deelnemen aan 'Theater in uw Buurt' is eenvoudig. Selecteer één stuk uit jouw seizoen aanbod tussen september 2016 en begin mei 2017 en je bent vertrokken. We sturen een 3-koppige jury naar jouw gekozen voorstelling en op het einde van de rit kiest deze jury drie winnaars op basis van een juryrapport. De juryleden richten zich op positieve feedback en geven elke voorstelling een brede, opbouwende evaluatie.

Wil je nog meer info over de wedstrijd? Kom dan op donderdag 23 juni 2016 om 20.00 uur naar het infomoment bij Fameus in Zaal Zirkus ( Zirkstraat 36 – 2000 Antwerpen).

Opgelet: het is een Antwerps initiatief, dus om deel te nemen moet jouw theatervoorstelling in district Antwerpen worden gespeeld.

Neem je graag deel? Stuur dan voor 30 juli 2016 een mail met de titel van jouw voorstelling en je telefoonnummer naar caro@fameus.be. Vermeld ook waar de theatervoorstelling van jouw groep zal worden opgevoerd. Laat ons voor 21 juni ook nog weten of je naar het infomoment komt op donderdagavond 23 juni 2016.


De OPENDOEK-verzekering

Zaterdag 27 februari organiseerde de regionale overlegraad van Antwerpen Noord&Zuid een themavergadering over ‘De OPENDOEK-verzekering’. Een verantwoordelijke van KBC-verzekeringen deed alles wat je moet weten over de OPENDOEK-verzekering uit de doeken:
- Burgerlijke aansprakelijkheid
- Rechtsbijstand
- Lichamelijke ongevallen.

Uit de vraagstelling van het publiek bleek dat deze drie aspecten vaak door elkaar worden gehaald en dat men niet altijd even goed op de hoogte is wat verzekerbaar is en wat niet.
Deze verhelderende uiteenzetting bracht hierin heel wat duidelijkheid.

Wie eventueel meer info wil kan terecht op het centraal onthaal van OPENDOEK: secretariaat@opendoek-vzw.be


Theaterworkshop improvisatie

Cc De Kern organiseert vrijdag 5, 12, 19, 26 februari, 4, 11, 18, 25 maart, 15 en 22 april – van 14 tot 15.30 uur een theaterworkshop improvisatie, met docent Inge Verhees (een vaste waarde bij Opendoek).
Allerlei onvoorziene omstandigheden vormen de aanknopingspunten voor het zélf doen, zélf spelen, zélf ontdekken. Spelenderwijs reikt Inge Verhees haar cursisten een aantal kapstokken aan, vanuit het samenspel, intuïtie en fantasie. Creëren vanuit het niets, wat het spel telkens opnieuw erg spannend houdt. Op het eind van deze workshop beslissen we samen of we afsluiten met een toonmoment. Alles kan en alles mag, als de fun, het spelplezier maar voorop blijft staan!

De workshop vindt plaats in DC Romanza, Klaproosstraat 74, 2610 Wilrijk
Prijs: 30 euro. Er is een korting van 10% voor leden van Opendoek!

Alle info vind je op www.ccdekern.be/theaterworkshop-improvisatie16de Liefhebber Kunstenfestival

De 16de editie van het 'Liefhebber Kunstenfestival' verovert van 29 april tot 9 mei onze prachtige stad aan het water. Fameus probeert 10 dagen lang zoveel mogelijk amateurkunstenaars een moment van glorie aan te bieden. Daarom toveren we Zaal Zirkus om tot een knus festivalcentrum met theater, performances, beeldende kunst en muziek. Er zal ook drank vloeien en onze vrijwilligers scheppen graag wat taart op je bord.

We programmeren samen met Stefan Perceval (artistiek leider van Het Gevolg in Turnhout) 5 theatervoorstellingen of performances. Schrijf jouw theatergroep of collectief in en win een gratis podiumplek tijdens Liefhebber in Zaal Zirkus! En er is meer: elke groep die mag komen spelen, krijgt tips & tricks van Stefan Perceval. We bieden eerst een workshop aan op 7 februari 2016. Houd deze dag dus zeker vrij want je zal op 1 dag tijd een nieuwe productie maken met alle geselecteerde gezelschappen.

We zorgen ook voor een muzikale nasmaak want voor of na elke voorstelling kan je genieten van een muzikale held(in).

Voorwaarden om deel te nemen aan Zirkus
– Je vraagt 5 euro voor een ticket (3 euro < 12 jaar).
– Je speelt een voorstelling in Zaal Zirkus tussen 29 april en 9 mei die minstens 40 minuten duurt.

In januari verneem je of jouw voorstelling of performance is geselecteerd voor het Liefhebber Kunstenfestival. Succes!

Schrijf je

hier

in!

http://www.fameus.be/festival/zirkus-performance/inschrijven-performance-zirkus
Schrijversgevang # 8 | 20 september 2015

Maandagochtend 14 september: drie beloftevolle theaterauteurs Frank Siera, Amina Belorf en Aurelie Di Marino laten zich interneren in één ruimte, de studio op het dak van de Monty. Op vijf dagen tijd moet ieder van hen op de proppen komen met een nieuwe, afgewerkte theatertekst. Als rode draad krijgen ze bij hun intrede misschien een sleutelwoord, een personage, een voorwerp of een geur aangereikt.

Vrijdagavond 18 september: drie theatergezelschappen, Lazarus, Bookers & Hookers en De Deurenkomedie krijgen de teksten overhandigd en vertalen de pennenvruchten zondag 20 september op scène.


Wees erbij!
 


Winnaars Theater in uw buurt

Afgelopen theaterseizoen schreven 13 theatergroepen uit District Antwerpen zich in voor Theater in uw Buurt. Drie ervaren theatermakers bezochten alle voorstellingen en kozen de drie winnaars…

1. Theater Milla met ‘No Need to Panic’ – 1000 euro geschonken door District Antwerpen Voor het lef van zoveel jong talent, de gedegen bewerking van een klassieker tot een eigenzinnige en hoogst persoonlijke voorstelling, de niets aan het toeval overlatende aanpak van zowel de voorstelling als alle randgebeurtenissen, het intelligent benutten en aankleden van een locatie tot inspirerende tableaus, voor een perfecte mix van woord en beeld, voor zoveel emotie en theatrale kracht.

2. Het Noordtheater met ‘Glengary Glenn Ross’ – 750 euro geschonken door OPENDOEK vzw Voor de beresterke acteerprestaties en de puntgave regie, voor de gedurfde keuze waarin het trouwe publiek niet altijd op zijn wenken bediend wordt maar het ook wordt uitgedaagd, voor de voortdurende zorg voor kwaliteit zonder toegevingen, voor een ploeg die er samen voor gaat.

3. Het Seeftheater met ‘Mijn vrouw heet Maurice’ – 500 euro geschonken door Fameus vzw Voor het bruisende spelplezier, de perfecte timing, de overgave waarmee de spelers zich smijten in een dolle klucht vol misverstanden, voor de heerlijke, vette en onbekommerde lach, voor de kracht waarmee zij reeds jaren hun charmante zaaltje vullen met een trouw publiek en dit in een veranderende buurt.


Oproep: het woord aan het woord

Onder het motto Het woord aan het woord brengt HETPALEIS in februari 2016 theatrale lezingen van ongespeelde jeugdtheaterteksten.

Ben je ouder dan 18 jaar, heb jij nog een tekst op de plank liggen of voel je het kriebelen om iets (nieuws) te schrijven? Kruip dan in je pen en bezorg ons je tekst. Wie weet wordt jouw tekst straks in HETPALEIS aan het publiek gepresenteerd!

Lees meer info en zend je tekst in.
 


Jong Bloed

Regio Antwerpen – Zuidrand liet op een interactieve wijze ideeën opborrelen bij Antwerpse jongeren. Ze gingen aan de slag met vragen als welke initiatieven voor jongeren zouden er moeten opgezet worden; wat kan je doen met een bepaald budget …

De voornaamste bevindingen waren dat deelname aan theaterkampen en zin voor experiment hoog aangeschreven staan bij onze jongeren.

Groots hoe je met zeven deelnemers goede ideeën bereikt! Wordt ongetwijfeld vervolgd.


 


WAAR REPETEREN IN Antwerpen?

Ben je nog op zoek naar een geschikte repetitieruimte in Antwerpen? Of wil je een feestje organiseren en je weet niet waar? De stad Antwerpen voorziet een netwerk van ontmoetingsruimten voor buurtbewoners en verenigingen. Geïnteresseerd? Klik dan hier


SUBSIDIES PROVINCIE ANTWERPEN

Ben je als culturele vereniging op zoek naar subsidies voor je project of organisatie? Bekijk dan zeker de subsidiereglementen van de provincie Antwerpen die je kan terugvinden op deze  website.


SAMENWERKINGSOVEREENKOMST met Vormingscentrum Malle

OPENDOEK heeft  een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Vormingscentrum van  Malle. Alle aangesloten groepen bij OPENDOEK krijgen automatisch recht om  materiaal te ontlenen bij de uitleendienst van het centrum.
Je hoeft voortaan  dus geen lid meer te zijn van een gemeentelijke  cultuurraad.
OPENDOEK heeft  aan het Vormingscentrum de aangesloten groepen met de namen van de voorzitters  en secretarissen overhandigd. Enkel deze personen kunnen een reservatie of  ontlening aanvragen.

Via www.vormingscentrummalle.be (uitleendienst) kan je meer info bekomen.
Naast de  hoofduitleenpost (Smekenstraat 61, 2390 Malle) zijn er ook andere uitleenposten  in Deurne, Mechelen en Westerlo.

antwerpen brabant limburg oost-vlaanderen west-vlaanderen corner